Verslag DONAC 2012

Het Nederlands Aerobatic Kampioenschap van 2012 begon op vrijdagmiddag met een stevige noordwesten wind met uitschieters tot meer dan twintig knopen.

Dit, gecombineerd met een nog steviger wind op hoogte in de aerobatic box, maakte het al snel duidelijk dat er niet direct gevlogen kon worden. Er was nu wel ruim de tijd om na de briefing de procedure voor selectie van de Advanced Unknown figuren uit te voeren. In lijn met de systematiek op internationale kampioenschappen kon elke Advanced deelnemer voor elke sequence één figuur voorstellen. Vervolgens stond het een ieder vrij hier een sequence van te maken.

In de tussentijd was de wind langzaam iets aan het afnemen en daarmee groeide de hoop dat er voor zonsondergang nog gevlogen kon worden. Na een aantal keren samengekomen te zijn om de laatste weersinformatie te bekijken werd om zeven uur besloten dat de gehoopte afname niet op tijd zou zijn. Omdat er op zondag ook een behoorlijke kans op slechter weer was werd ook direct besloten in Advanced de Known sequence over te slaan om zo de kans op het vliegen van één of twee Unknowns te vergroten.

Een gezellig diner bij Flantua's sloot een dag af die helaas geen vluchten had opgeleverd maar wel een paar te bestuderen Unknown sequences.


De zaterdag begon met een knalblauwe lucht en weinig wind en zou, naar later bleek, ook zo eindigen.

De Intermediate vliegers mochten het spits afbijten met hun Known sequence. In hoog tempo volgden daarna ook de andere klassen.

Een snelle blik op de jury locatie om half twee in de middag toonde nog volledig onaangeroerde catering. De ruimte die er daarna af en toe was werd gebruikt voor een snel broodje of drankje.

Het schitterende weer had ondertussen ook de nodige familie en vrienden van deelnemers en organisatie getrokken. Deze hadden vanaf Wings Over Holland een mooi zicht op de verrichtingen. Ook de daar te bewonderen vloot trok veel aandacht met maar liefst vier nieuwe topvliegtuigen in Nederlandse handen. Ook de zuiderburen waren met mooi materiaal aanwezig waardoor op de flightline een grote verscheidenheid aan Extra's, Sukhoi's, Pittsen en Cap's te vinden was.

Aan het eind van de middag hadden de vliegers van alle categoriën met uitzondering van Standard er een tweede vlucht op zitten. Hiermee werd het vliegen afgesloten en kon om zeven uur de tap open.

Al snel werden de tussenstanden gepubliceerd en kon iedereen zich buigen over de tactiek voor zondag. De heerlijke barbecue, bruinverbrande gezichten en een mooie show van de Fokker Four maakten het plaatje van een mooie vliegdag compleet.


De zondag begon met de belofte van toenemende bewolking. Er werd dan ook snel gestart met de tweede vlucht van Standard, de Unknown sequence.

De uitdaging om vrij van de wolken en boven de minimum hoogte van 450 meter te blijven werd door alle deelnemers goed doorstaan. Bij de Intermediate klasse leek dit niet meer te gaan lukken. Hierbij is wel een eervolle vermelding van Jan Nijhof op zijn plaats, die maar liefst drie keer de lucht in ging om te kijken of er een mogelijkheid om een sequence te vliegen was.

De informatie van het KNMI was op dit moment weinig hoopgevend, met de mededeling dat de bewolking zeker niet boven 700 meter zou stijgen. Gezien ervaringen uit het verleden werd toch besloten nog even te blijven.

Uiteindelijk kon er om half vijf weer begonnen worden met vliegen. Omdat de Intermediate klasse nog geen Unknown hadden gevlogen en deze sequence toch zeer belangrijk is voor een goede bepaling van de aerobatic kwaliteiten gingen zij als eerste van start. Ondanks een hoog tempo was hierna helaas geen ruimte meer voor de vluchten van de Advanced vliegers en kon hun tweede Unknown sequence dus niet gevlogen worden.

Dankzij ieders inzet en goede samenwerking werd hiermee weer een DONAC tot een succesvol en veilig einde gebracht. In alle categoriën is sprake van een geldige uitslag en over de hele linie zijn goede scores behaald.

De winnaars per categorie zijn:

Advanced & Nederlands Kampioen Ringo Massa
Intermediate & British Trophy Stephen van Dijck
Standard Alexander van den Broeck
Standard (Nederlands) Wouter Liefting
Beginners Edzard Boland

De uitgebreide resultaten zijn te vinden via deze link.

Nog veel meer foto's kunt u vinden op flickr.com/photos/vinkaerobatics.